Kovačnica će proizvoditi 10.000 tona legure

Bez autora
May 23 2010

Kombinat aluminijuma se priprema za pet investicija među kojima je modernizacija livnih mašina, proizvodnju žice, trake, silumina, legura u Kovačnici i staroj livnici. Da bi se u taj posao krenulo do 14. oktobra ove godine kompletna dokumentacija treba da bude spremna da bi se tačno znalo u koje će se investicije ići i od kojih banaka i za koliko novca će se tražiti podrška. U ovom momentu je nemoguće reći koliko će biti težak kompletan investicioni poduhvat, jer on zavisi od toga u šta treba uložiti. Svaka cjelina biće posebno snimljena, a za Kovačnicu i Silumine iz Rusije je prije tri dana stigao ekspert Metalurškog zavoda u Krasnojarsku Vladimir Černakov, čija kompanija proizvodi milion tona aluminijuma i 100.000 tona legura godišnje. Snimio je stanje opreme u Kovačnici, a dijelom i u Siluminima. Preliminarni izvještaj za Kovačnicu će saopštiti do 24, a konačan do 29. ovog mjeseca.

Kovačnica će proizvoditi 10.000 tona legureKombinat aluminijuma se priprema za pet investicija među kojima je modernizacija livnih mašina, proizvodnju žice, trake, silumina, legura u Kovačnici i staroj livnici.

Da bi se u taj posao krenulo do 14. oktobra ove godine, kako saznaje Pobjeda, kompletna dokumentacija treba da bude spremna da bi se tačno znalo u koje će se investicije ići i od kojih banaka i za koliko novca će se tražiti podrška.

U ovom momentu je nemoguće reći koliko će biti težak kompletan investicioni poduhvat, jer on zavisi od toga u šta treba uložiti. Svaka cjelina biće posebno snimljena, a za Kovačnicu i Silumine iz Rusije je prije tri dana stigao ekspert Metalurškog zavoda u Krasnojarsku Vladimir Černakov, čija kompanija proizvodi milion tona aluminijuma i 100.000 tona legura godišnje.

- Snimio sam stanje opreme u Kovačnici, a dijelom i u Siluminima. Preliminarni izvještaj za Kovačnicu ću saopštiti do 24, a konačan do 29. ovog mjeseca. Na osnovu mog stručnog mišljenja o toj fabrici odnosno stanju sadašnje opreme, o tome šta treba modernizovati, remontovati ili kupiti, menadžment će formirati svoj stav – odnosno odlučiti o mogućnostima i dometima Kovačnice i Silumina. Teško je dati konačnu ocjenu, jer fabrike sada ne rade, ali je moguće govoriti o proizvodnji od 10.000 tona legure godišnje u Kovačnici - kaže Černakov, podsjećajući da je njegov posao ipak samo da predloži.

- Na osnovu onog što sam vidio jasno je da je velika razlika između opreme koju mi imamo u Krasnojarsku i ovdje u Podgorici. Mi radimo na mnogo savremenijim mašinama i opremi, ali i proizvodimo neuporedivo više metala i legura - kaže Rus koji se danas vraća u svoju zemlju.

Za Crnu Goru kaže da je veoma lijepa i sa sjajnom klimom.

Bez obzira na škrtost na riječima gosta iz Krasnojarska već se pretpostavlja da se u Kovačnici planira modernizacija peći za livenje od 12 tona, ugradnja filtera za prečišćavanje metala kojeg do sada nije bilo, modernizacija uređaja za livenje i ugradnja najnovije tehnologije livenja. Prva varijanta ne uključuje peći za topljenje zbog smanjenja troškova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik